Topinambai yra jau seniai žinomas augalas. Daug kas juos augina tiesiog dėl grožio kieme – kiekvienais metais išauga aukštos, į saulėgrąžas panašios gėlės. O maistingoji dalis yra šakniagumbiai, kuriuos galima valgyti žalius, virti arba kepti. Jie yra ypatingai naudingi: turi daug įvairiausių vitaminų bei mineralinių medžiagų, didelį kiekį geležies. Tiems, kas niekaip nesugalvoja, ką galima pagaminti iš pačių šakniagumbių, Gediminas Endriukaitis rekomenduoja neįtikėtinai gardžią pusryčių idėją su topinambų tyre ir traškučiais Žinoma, pačių traškučių galima prisikepti ir vienų šeštadienio vakaro namų kinui, o tyrę naudoti ir kitiems patiekalams.
Spausdinti receptą
Jums reikės:
- 300-400 g topinambų
- Ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 100 ml grietinėlės
- Aliejaus gruzdinimui
- Šiek tiek druskos
- Šviežių kiaušinių (skaičius priklauso nuo individualaus pasirinkimo)
- Šiek tiek citrinos sulčių
- Šiek tiek mandarinų skonio alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga
- Nuvalykite ir stambiai supjaustykite topinambus, sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių, kol suminkštės ir lengvai apskrus. Dar karštus topinambus sudėkite į indą, įpilkite grietinėlės tiek, kad beveik apsemtų bulves, ir trintuvu sutrinkite iki tyrelės konsistencijos.
- Jei turite netaisyklingos formos topinambų, jie ypatingai tinka traškučiams pasigaminti. Topinambus labai gerai nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Nusausinkite vienkartiniu rankšluosčiu ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą.
- Kad paruoštumėte tobulą be lukšto virtą kiaušinį, pirmiausia į prikaistuvį įpilkite vandens, kad būtų apsemti maždaug 4-5 centimetrai įdėkite truputį druskos ir užkaiskite iki virimo, bet kad vanduo nekunkuliuotų. Tuo tarpu paimkite kiaušinį iš šaldytuvo, kad baltymas būtų šaltas. Įmuškite kiaušinį į nedidelį sietelį. Šaltame kiaušinyje baltymas tampa standesnis, atsiskiria jame esantis vanduo ir lengvai nuteka per sietelį. Kiaušinį atsargiai perkelkite į puodelį, įpilkite šaukštą citrinos sulčių ir atsargiai pamaišykite – citrinos sultyse esanti rūgštis padės stabilizuoti, sutvirtinti baltymą. Taip paruoštą kiaušinį atsargiai įdėkite į karštą vandenį ir virkite 2-3 minutes, kol sutvirtės baltymas.
- Į gilią lėkštę paskleiskite topinambų tyrę, į vidurį dėkite kiaušinį, aplink jį ratų berkite traškučių ir mėgstamų daržovių daigų. Galiausiai apšlakstykite mandarinų aliejumi.
Vaizdo įrašas
{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"true","design":"design-1"}