Kas jau kas, bet dauguma lietuvių tikrai žinome nemažai patiekalų su silke. Silkė "pataluose", silkė su grybais, silkė su morkom, silkė su bulvėm… O ar kada ragavote gruzdintą silkę? Netikėtas ir labai gardus patiekalas. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Šalia taip paruoštos silkės ypatingai tinka saldžiosios bulvės, kurios puikiai atsveria sūrumą ir subalansuoja skonius.
Spausdinti receptą
Gruzdintai silkei reikės:
- Apie 200 g lengvai sūdytos silkės file
- 2-3 šaukštų dižono garstyčių
- 1,5 šaukšto riebios grietinėlės
- Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1,5 stiklinės panko džiūvėsėlių
- Augalinio aliejaus kepimui
- Saldžiųjų bulvių košė
- 2 vnt. ~500g saldžiųjų bulvių
- 1 šaukšto sviesto
- Žiupsnelio druskos
Greitai marinuotiems svogūnų laiškams reikės:
- 100 g svogūnų laiškų
- 2-3 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų baltojo balzaminio acto
Gaminimo eiga
- Silkės filė nusausinkite nuo perteklinių riebalų ar kitų skysčių ir truputį įpjaukite kas pusę centimetro. Tokiu būdu žuvis greičiau pasimarinuos ir supjaustysite likusius kauliukus, kurių vėliau visai nesijaus. Sumaišykite Dižono garstyčias, grietinėlę bei šviežiai maltus pipirus ir gautu padažu-marinatu padenkite anksčiau paruoštas silkės filė. Palikite pastovėti 10-15 minučių. Marinuotą silkės filė apvoliokite PANKO džiūvėsėliuose ir kepkite iš anksto įkaitintuose riebaluose, kol paskrus, apie 2 minutes. Geresniam rezultatui gauti galite naudoti tradicinę paniruotę, t.y. pradžioj apvoliokite miltuose, tuomet kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose.
- Saldžiąsias bulves švariai nuvalykite, supjaustykite stambiais gabalais ir virkite nedideliame kiekyje vandens maždaug 15 minučių, kol visiškai suminkštės. Jei verdate atvirame prikaistuvyje kartais pamaišydami, vandens praktiškai nebelieka, tačiau jei bulvėm suminkštėjus jo vis dar yra, nupilkite. Tuomet įdėkite sviesto, žiupsnelį druskos ir su šaukštu ar šakute maišykite-trinkite, kol gausite košę. Žinoma, galite naudoti ir jūsų turimą bulvių grūstuvą.
- Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus ir sumaišykite su tyru alyvuogių aliejumi bei baltuoju balzaminiu actu.