Ikoniškasis amerikietiškas obuolių pyragas, kuris džiugins ne tik akis, bet ir skonio receptorius. Puikiai tinka norint nustebinti svečius, nes tiek šiltas, tiek šaltas yra nuostabaus skonio. Vaizdas kalba pats už save, tad belieka tik išbandyti ir mėgautis.
Spausdinti receptą
Tešlai jums reikės:
- 300 g kvietinių miltų
- 250 g sutarkuoto užšaldyto sviesto
- 0,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių
- 2 valg. šaukštų cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 1 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
- 50-60 ml vandens
Taip pat jums reikės:
- 5-6 didelių saldžių ir rūgščių obuolių
- 0,5 vnt. citrinos sulčių ir žievelės
- 75 g balto cukraus
- 75 g rudo cukraus
- 0,5 arb. šaukštelio cinamono
- Šiek tiek šviežiai tarkuoto muskato riešuto
- 2 arb. šaukštelių vanilės ekstrakto
- 2 valg. šaukštų kvietinių miltų
- Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga
- Į plakiklio dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir sviestą. Viską maišykite kol sudėti ingredientai sulips į trupinius.
- Mažame indelyje išplakite kiaušinį. Pusę išplakto kiaušinio supilkite į stiklinę su vandeniu, išmaišykite ir gautą plakinį supilkite į maišomą tešlą. Jei matote, kad tešla nesijungia, įpilkite porą šaukštų vandens ir vėl maišykite, kol pradės jungtis.
- Išmaišytą tešlą padalinkite į dvi dalis: du trečdalius ir vieną trečdalį. Kad tešla lengviau subręstų ir butų lengviau ją iškočioti suformuokite ne rutuliukus, o storus diskus, juos atskirai susukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms.
- Kol tešla bręsta, pasiruoškite obuolių įdarą. Obuolius nulupkite ir išimkite sėklas, supjaustykite skilteles riekelėmis.
- Į keptuvę įspauskite pusės citrinos sulčių, įtarkuokite žievelę, suberkite rudąjį bei baltąjį cukrų, sudėkite obuolius, įberkite cinamoną, įtarkuokite šiek tiek muskato riešuto, įpilkite vanilės ekstrakto ir įberkite du šaukštus kvietinių miltų. Įjunkite aukštą kaitrą, kai viskas pradės kepti, išmaišykite ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir troškinkite uždengus maždaug apie 20 minučių, kas 2-3 minutes pamaišant.
- Iš didesnio tešlos gabalo iškočiokite tokio dydžio tešlos apskritimą, kad uždengtų kepimo skardos dugną ir kraštą. Paruoštą pyrago pagrindą įdėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
- Iš kito tešlos gabalo iškočiokite skardos pločio apskritimą ir supjaustykite jį maždaug centimetro pločio juostelėmis.
- Į atvėsusį pyrago pagrindą suverskite paruoštą ir šiek tiek pravėsusį obuolių įdarą ir tolygiai paskirstykite. Ant viršaus sunerkite tešlos juosteles – penkias skersai, penkias išilgai. Juostelės turi persipinti viena su kita. Jei jūsų kepimo skarda didesnė, gali prireikti daugiau tešlos juostelių. Atsargiai su peiliu nupjaukite tešlos perteklių nuo kepimo skardos kraštų. Pyragą aptepkite likusiu kiaušinio plakiniu.
- Taip paruoštą pyragą dėkite į iki 220 ⁰C įkaitintą orkaitę su kaitinimu iš viršaus ir apačios. Pyragą reikėtų dėti ant kartu su orkaite įkaitintos skardos. Kepkite 15 minučių, po to sumažinkite kaitrą iki 175 ⁰C, uždenkite pyragą su folijos „kepurėle“ ir kepkite dar maždaug 45 minutes. Jei iškepus pyragui matote, kad norisi jį šiek tiek paskrudinti, nudenkite foliją ir su ventiliatoriaus funkcija kepkite dar 5 minutes.
- Pyragą galima skanauti maždaug po 4 valandų, kai visiškai atvėsta. Jei mėgstate šiltą pyragą, vėliau tiesiog šiek tiek pašildykite orkaitėje. Patiekite vieną ar su mėgstamais ledais.
- Patarimai. Kaip gražiai ir lengvai iškočioti tešlą, žiūrėkite laidos pakartojimą GARDU GARDU yuotube kanale.
- Iš likusios tešlos galite pasigaminti saldžių arba sūrių sausainių.
Vaizdo įrašas
{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"true","design":"design-1"}