Kalėdinis pyragas su aguonomis

Kalėdinis pyragas su aguonomis
Vienas iš tradicinių Kalėdų pyragų yra aguoninis vyniotinis. Taigi Gediminas Endriukaitis dalinasi nerealiu šio pyrago receptu. Praturtintas razinomis ir baltuoju šokoladu aguoninis vyniotinis yra nepaprastai minkštas ir tiesiog tirpsta burnoje.
Spausdinti receptą

Mielinei tešlai reikės:

  • 200 g kvietinių miltų Manitoba
  • Žiupsnelio druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • 12 g šviežių mielių (arba 4 g sausų mielių)
  • 1 kiaušinio
  • 70 ml riebaus pieno
  • 50 g kambario temperatūros sviesto

Įdarui reikės:

  • 150 g aguonų
  • 250 ml pieno
  • 50 g cukrus
  • 100 g razinų
  • Vandens razinų mirkymui
  • 100 g balto šokolado

Gaminimo eiga
 

  • Į katiliuką suberkite sausus ingredientus ir išmaišykite. Įdėkite mielių, įmuškite vieną kiaušinį ir supilkite pieną. Tešlą maišytuvu maišykite lėta eiga, kad tolygiai išsimaišytų visi ingredientai. Taip maišykite apie 4 min. Tuomet minkykite tešlą apie 8 minutes vidutine eiga, kol ji nebelips prie katiliuko kraštų. Galiausiai sudėkite kambario temperatūros sviestą ir maišykite greita eiga, kol sviestas pilnai išsimaišys.
  • Švarų indą patepkite sviestu, įdėkite tešlą, uždenkite maistine plėvele ir kildinkite apie 1 valandą, kol padvigubės.
  • Kol kyla tešla, pasiruoškite aguonų įdarą. Aguonas, pieną ir cukrų supilkite į prikaistuvį ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite pamaišant 15-20 minučių. Tuomet atvėsinkite ir sutrinkite su trintuvu, kad susitraiškytų aguonos.
  • Darbastalį pabarstykite miltais ir ant jo iškočiokite tešlą iki 5mm storio. Stenkitės, kad tešla būtų kuo panašesnė į stačiakampį. Visą paviršių ištepkite trintų aguonų įdarų. Kraštuose palikite apie 1 cm laisvo ploto, kad būtų lengviau susukti pyragą. Užberkite vandenyje išbrinkintas ir nusausintas razinas bei šokolado granules. Suvyniokite vyniotinį.
  • Vyniotinį perpjaukite pusiau ir iš dviejų dalių susukite pynutę. Įdėkite į pailgą kepimo formą ir palikite kildintis šiltoje vietoje 1-1,5 valandos.
  • Pakilusį pyragą patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Iškepusį pyragą būtinai išimkite iš kepimo formos ir leiskite atvėsti.

Vaizdo įrašas

Japoniškas Okonomiyaki blynas
Užkandžiai Pusryčiai

Japoniškas Okonomiyaki blynas

Obuolių pyragas su pasiflorų skonio karamele
Desertai

Obuolių pyragas su pasiflorų skonio karamele

Eklerai su plikyto kremo įdaru
Desertai

Eklerai su plikyto kremo įdaru

Vėlyvieji pusryčiai draugams
Pusryčiai

Vėlyvieji pusryčiai draugams