I-V 08:00-17:00 val.

Gardu Gardu fizinė parduotuvė adresu Saltoniškių g. 9, Vilnius (PC „Panorama“)

Citrininis morenginis pyragas


Ingredientai


Trapiai tešlai reikės:

15 g cukraus
Žiupsnelio druskos
115 g sviesto
40 g šalto vandens

Tartaletėms aptepimui reikės:

1 kiaušinio

Citrininiam kremui reikės:

200 g cukraus
40 g kukurūzų krakmolo
250 g vandens
Žiupsnelio druskos
6 (apie 120 g) kiaušinių trynių
30 g sviesto

Morengui reikės:

2 (apie 60 g) kambario temperatūros kiaušinio baltymų
135 g cukraus
30 g vandens
Žiupsnelio citrinos rūgšties
  • 1Pirmiausia stambiai sutarkuokite sviestą ir palaikykite šaldiklyje, kol jis sušals. Taip paruoštas sviestas suteiks tešlai daugiau trapumo.
  • 2Miltus, cukrų bei druską sumaišykite su šaldytu sviestu ir maišykite, kol gausite granuliuotą birią masę. Galiausiai įpilkite 2-3 šaukštus šalto vandens ir maišykite, kol tešla pradės jungtis. Jei atrodo per daug biri, įpilkite dar šaukštą vandens. Ilgai neminkykite, kad sviestas neištirptų. Pakanka, kad tik susijungtų, tačiau ji neturi būti tolygi. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent pusvalandžiui. Jei turite galimybę, idealiausia būtų palaikyti visą dieną (ar naktį).
  • 3Atvėsintą tešlą kočiokite iki maždaug 5 mm storio ir ja išklokite kepimo formą, o perteklių nupjaukite. Prieš kepant, tešlos paviršių būtinai subadykite šakute, įklokite folijos lakštą ir užberkite turimomis kruopomis, pupomis ar žirniais. Taip užtikrinsite, kad pagrindas kepant išliks lygus, o kraštai nesukris. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje 30 min. Tuomet atsargiai nuimkite foliją, patepkite kiaušinio ir grietinėlės plakiniu ir dar kepkite 10 min. toje pačioje temperatūroje. Iškepusią tartaletę atvėsinkite.
  • 4Gaminant plikytą kremą pirmiausia į prikaistuvį suberkite cukrų, krakmolą bei žiupsnelį druskos ir šluotele labai gerai išmaišykite, kad krakmolas tolygiai pasiskirstytų. Tuomet supilkite vandenį, citrinų tyrę ir nuolat maišydami kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite prikaistuvį nuo kaitros, maišydami palaipsniui supilkite kiaušinių trynius ir vėl užkaitinkite iki virimo. Galiausiai, baigę virti kremą, įmaišykite du šaukštus sviesto. Supilkite kremą į vėsų indą, uždenkite plėvele ir palikite, kad atvėstų.
  • 5Tuo tarpu pasigaminkite itališką morengą. Į prikaistuvį suberkite cukrų (1 šaukštą pasilikite), užpilkite vandeniu ir nemaišant kaitinkite iki maždaug 118°C temperatūros. Jei neturite maistinio termometro, pilnai užvirus sirupui virkite dar 1 minutę ir nukelkite nuo kaitros. Prieš pilant sirupą kambario temperatūros kiaušinio baltymus su šaukštu cukraus ir žiupsneliu citrinos rūgšties plakite, kol pradės putoti. Tuomet plona srovele katiliuko šonu pilkite sirupą, kad jis neišsitaškytų ant kraštų. Plakite vidutiniu greičiu, kol morengas taps stabilus ir atvės.
  • 6Keptą tartaletę užpildykite atvėsusiu citrininiu kremu ir ant viršaus dėkite paruoštą morengą. Jei turite namuose virtuvės degiklį (dažnai vadinamą Creme Brulee degikliu ar karamelizatoriumi), taip paruoštą morengo paviršių apdeginkite. Jei degiklio neturite, kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. Atvėsinkite ir galite skanauti.

Skanaus!


Panašūs receptai

Traškus užkandis su rikota ir feta

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Ikoniškoji pavlova su pasiflorų kremu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Nekeptas mangų sūrio pyragas

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Gaivus citrininis pyragas

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Biskvitiniai, šokoladiniai, kokosiniai pyragėliai Lamington

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Pistaciniai lava cake pyragaičiai

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Šokoladiniai keksiukai su majonezu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Bananinės spurgytės su cukraus glazūra

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Citrininiai sausainiai

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Artimųjų rytų įkvėptas desertas Knafeh

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Obuolinis sūrio pyragaitis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Marmurinis keksas su pasiflorų sirupu ir šokolado glazūra

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Bananinis pyragas su žaliųjų citrinų sūrio kremu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Ypatingi avižiniai sausainiai su spanguolėmis ir karijų riešutais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Trupininis desertas su mėlynėmis ir obuoliais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Ypatingas šokoladinis creme brulee

Autorius: Gediminas Endriukaitis

0
    0
    Krepšelis
    Jūsų krepšelis tuščis