Rizotas su smidrais

Ingredientai
Jums reikės:
250 g smidrų
250 g smidrų 50 g sviesto
150 g tarkuoto parmezano sūrio
1 svogūno
1 ekologiško daržovių sultinio kubelio
0,5 stiklinės balto sauso vyno
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- 1Svogūnus supjaustyti ir sukapoti peiliu ypatingai smulkiais kubeliais, kad jie nebūtų didesni, nei ryžių grūdeliai.
- 2Smidrus nuplauti ir supjaustyti 1 cm pločio ritinėliais. Viršūnėles palikti nepjaustytas.
- 3Puode užvirti 1 l vandens ir jame ištirpinti daržovių sultinio kubelį.
- 4Į gilesnę keptuvę įpilti aliejaus, suberti svogūnus ir lėtai apkepinti ant vidutinės kaitros, kol svogūnai suminkštės. Tada suberti smidrus, išmaišyti ir pakepinti porą minučių. Suberti ryžius, padidinti kaitrą ir nuolat maišant pakepinti iki ryžiai pasidarys skaidrūs ir grūdelių viduryje matysis balta šerdelė.
- 5Tada įpilti pusę stiklinės balto vyno ir išmaišyti. Sumažinti kaitrą, įpilti samtį sultinio ir virti bei nuolat maišyti. Kai nugaruoja drėgmė, vėl įpilti po samtį sultinio. Taip nuolat maišant virti iki 20 minučių ir išjungti kaitrą, kai ryžiai dar būna šiek tiek kietoki – „al dente“. Tada užberti druskos, maltų juodųjų pipirų ir išmaišyti. Įdėti sviestą, suberti 100 g tarkuoto sūrio, nemaišyti ir uždengti. Palikti penkioms minutėms pastovėti.
- 6Smidrų viršūnelės apkepinti ant sviesto.
- 7Atidengti keptuvę, išmaišyti ištirpusį sūrį ir sviestą.
- 8Patiekti lėkštėse, apibarstyti smidrų viršūnėlėmis ir likusiu tarkuotu sūriu.