I-V 08:00-17:00 val.

Gardu Gardu fizinė parduotuvė adresu Saltoniškių g. 9, Vilnius (PC „Panorama“)

Špinatų ir fetos sūrio pyragas Spanakopita


Pavasarį pasitinkame išsiilgę žalumynų ir gaminame nesaldų špinatų pyragą – Spanakopita. Tai populiarus graikiškas patiekalas, tradiciškai gaminamas su filo tešla, špinatais ir feta sūriu. Traškus, kreminis, bet tuo pačiu gaivus pyragas puikiai tiks pusryčiams, pietums ar vakarienei ir net gi papuoš šventinį stalą.

Ingredientai


Jums reikės:

400 g špinatų
3-4 vnt. skiltelių česnako
3 vnt. šalotinių svogūnų
Pundelio svogūnų laiškų
Žiupsnelio cukraus
450 g feta sūrio
3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
Pundelio šviežių petražolių
Šiek tiek krapų (pasirinktinai)
100 g lydyto ghee sviesto
450 g filo tešlos
Šiek tiek juodųjų pipirų
  • 1Į didelį puodą įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir įjunkite kaitrą. Aliejui įkaitus suberkite pusę kruopščiai nuplautų špinatų ir intensyviai maišykite. Jiems apvytus, sudėkite likusius špinatus ir taip pat maišykite, kol špinatai „suvys“. Taip paruoštus špinatus suberkite į kiaurasamtį ir palikite nuvarvėti.
  • 2Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite susmulkintus česnakus bei šalotinius svogūnus. Kepkite apie penkias minutes, kol svogūnai taps skaidrūs. Šioje vietoje labai svarbu stebėti česnakus, jie turi lengvai apkepti ir nepradėti skrusti. Į keptuvę suberkite nuvarvėjusius špinatus ir labai lengvai pakepkite apie penkias minutes, kad nugaruotų perteklinė drėgmė.
  • 3Petražoles, svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, suberkite į dubenį, taip pat sudėkite apkeptus špinatus ir išmaišykite.
  • 4Į aukštesnį trintuvo indą sudėkite pusę fetos sūrio, įmuškite kiaušinius ir sutrinkite iki vientisos masės. Kitą pusę fetos sūrio sutrupinkite į dubenį su špinatais ir apkeptais žalumynais. Kiaušinių ir fetos masę taip pat supilkite į dubenį su jau paruoštais ingredientais ir gerai išmaišykite.
  • 5Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite drėgnu rankšluostuku, kad nesudžiūtų. Taip ją laikykite viso gaminimo metu. Du tešlos lakštus tieskite skersai ant darbinio stalviršio ir patepkite lydytu ghee sviestu. Tada tieskite dar du lakštus, tik šį kartą išilgai ir vėl patepkite sviestu. Kitus du lakštus klokite įstrižai ir vėl patepkite sviestu. Taip tęskite dėliodami po du lakštus sudarydami tarsi žvaigždę ir visus lakštus patepdami sviestu, kol turėsite penkis sluoksnius.
  • 6Apvalią kepimo formą patepkite sviestu, įklokite suglamžytą kepimo popierių ir atsargiai įklokite paruoštus filo tešlos lakštus. Lakštai turi prisiglausti prie kepimo popieriaus, todėl drąsiai ją paspauskite. Supilkite paruoštą špinatų įdarą ir uždenkite likusiais filo tešlos lakštais juos patepdami sviestu. Tešlos kraštų nenupjaukite, o suverskite į kepimo formos vidų sudarydami netvarkingą, raukšlėtą pyrago viršų ir jį patepkite sviestu. Taip paruoštą pyragą dėkite į iki 190°C laipsnių įkaitintą orkaitę, su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 45 minutes. Jei pyragui iškepus norėsis traškesnio ir labiau apskrudusio viršaus, įjunkite grilio funkciją ir pakepkite dar apie penkias minutes, kol gražiai apskrus.
  • 7Pyragui iškepus lukterkite 15-20 minučių, kol šiek tiek pravės ir tada skanaukite.

Skanaus!


Panašūs receptai

Lazanija su chorizo be glitimo

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Kukurūziniai blynai su chorizo padažu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Traškus užkandis su rikota ir feta

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Gruzdinti gnocchi su rikotos kremu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Graikiškas krevečių užkandis su feta

Autorius: Gediminas Endriukaitis

GARDU GARDU chorizo mėsainis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Pavasariška, greitai paruošiama pica su smidrais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Traškus bulvinis blynas su burata

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Pomidorinė baklažanų užtepėlė

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Tabule salotos su kepta upėtakio filė

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Turkiško stiliaus picos užkandis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Pikantiški chorizo kroketai

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Argentinietiškas sumuštinis su chorizo ir čimičiuri

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Brie sūris keptas duonos kepale

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Pikantiški kimchi blynai

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Gruzdinti įdaryti velniški kiaušiniai

Autorius: Gediminas Endriukaitis

0
    0
    Krepšelis
    Jūsų krepšelis tuščis