I-V 08:00-17:00 val.

Gardu Gardu fizinė parduotuvė adresu Saltoniškių g. 9, Vilnius (PC „Panorama“)

Špinatų ir fetos sūrio pyragas Spanakopita


Pavasarį pasitinkame išsiilgę žalumynų ir gaminame nesaldų špinatų pyragą – Spanakopita. Tai populiarus graikiškas patiekalas, tradiciškai gaminamas su filo tešla, špinatais ir feta sūriu. Traškus, kreminis, bet tuo pačiu gaivus pyragas puikiai tiks pusryčiams, pietums ar vakarienei ir net gi papuoš šventinį stalą.

Ingredientai


Jums reikės:

400 g špinatų
3-4 vnt. skiltelių česnako
3 vnt. šalotinių svogūnų
Pundelio svogūnų laiškų
Žiupsnelio cukraus
450 g feta sūrio
3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
Pundelio šviežių petražolių
Šiek tiek krapų (pasirinktinai)
100 g lydyto ghee sviesto
450 g filo tešlos
Šiek tiek juodųjų pipirų
  • 1Į didelį puodą įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir įjunkite kaitrą. Aliejui įkaitus suberkite pusę kruopščiai nuplautų špinatų ir intensyviai maišykite. Jiems apvytus, sudėkite likusius špinatus ir taip pat maišykite, kol špinatai „suvys“. Taip paruoštus špinatus suberkite į kiaurasamtį ir palikite nuvarvėti.
  • 2Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite susmulkintus česnakus bei šalotinius svogūnus. Kepkite apie penkias minutes, kol svogūnai taps skaidrūs. Šioje vietoje labai svarbu stebėti česnakus, jie turi lengvai apkepti ir nepradėti skrusti. Į keptuvę suberkite nuvarvėjusius špinatus ir labai lengvai pakepkite apie penkias minutes, kad nugaruotų perteklinė drėgmė.
  • 3Petražoles, svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, suberkite į dubenį, taip pat sudėkite apkeptus špinatus ir išmaišykite.
  • 4Į aukštesnį trintuvo indą sudėkite pusę fetos sūrio, įmuškite kiaušinius ir sutrinkite iki vientisos masės. Kitą pusę fetos sūrio sutrupinkite į dubenį su špinatais ir apkeptais žalumynais. Kiaušinių ir fetos masę taip pat supilkite į dubenį su jau paruoštais ingredientais ir gerai išmaišykite.
  • 5Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite drėgnu rankšluostuku, kad nesudžiūtų. Taip ją laikykite viso gaminimo metu. Du tešlos lakštus tieskite skersai ant darbinio stalviršio ir patepkite lydytu ghee sviestu. Tada tieskite dar du lakštus, tik šį kartą išilgai ir vėl patepkite sviestu. Kitus du lakštus klokite įstrižai ir vėl patepkite sviestu. Taip tęskite dėliodami po du lakštus sudarydami tarsi žvaigždę ir visus lakštus patepdami sviestu, kol turėsite penkis sluoksnius.
  • 6Apvalią kepimo formą patepkite sviestu, įklokite suglamžytą kepimo popierių ir atsargiai įklokite paruoštus filo tešlos lakštus. Lakštai turi prisiglausti prie kepimo popieriaus, todėl drąsiai ją paspauskite. Supilkite paruoštą špinatų įdarą ir uždenkite likusiais filo tešlos lakštais juos patepdami sviestu. Tešlos kraštų nenupjaukite, o suverskite į kepimo formos vidų sudarydami netvarkingą, raukšlėtą pyrago viršų ir jį patepkite sviestu. Taip paruoštą pyragą dėkite į iki 190°C laipsnių įkaitintą orkaitę, su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 45 minutes. Jei pyragui iškepus norėsis traškesnio ir labiau apskrudusio viršaus, įjunkite grilio funkciją ir pakepkite dar apie penkias minutes, kol gražiai apskrus.
  • 7Pyragui iškepus lukterkite 15-20 minučių, kol šiek tiek pravės ir tada skanaukite.

Skanaus!


Panašūs receptai

Meksikietiškos enčilados su plėšyta kiauliena ir sūriu

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Bao bandelės su plėšyta hoisin antiena

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Jautienos kepsnys su saldžiarūgštėmis daržovėmis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Pasta su špinatų pesto ir traškiais avinžirniais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Špinatų ir fetos sūrio pyragas Spanakopita

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Susuktas sumuštinis su lašiša ir špinatais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Mėsainiai su plėšyta vištiena ir gaiviomis salotomis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Makaronų paelija su jūros gėrybėmis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Midijos su traiškytomis bulvytėmis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Azijos įkvėpti koldūnai su krevetėmis ir kiauliena ramen sultinyje

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Kiaulienos karka su kopūstais raudonojo vyno padaže

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Gnocchi su ispaniškos dešros padažu ir pikantiškais trupiniais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Pyragėliai su obuoliais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Vokiškos picos užkandis su šonine ir svogūnais

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Sultingi naminiai kotletukai traškia plutele su gaiviomis grikių salotomis

Autorius: Gediminas Endriukaitis

Grikių blyneliai su įdaru

Autorius: Gediminas Endriukaitis

0
    0
    Krepšelis
    Jūsų krepšelis tuščis