Pavasarį pasitinkame išsiilgę žalumynų ir gaminame nesaldų špinatų pyragą – Spanakopita. Tai populiarus graikiškas patiekalas, tradiciškai gaminamas su filo tešla, špinatais ir feta sūriu. Traškus, kreminis, bet tuo pačiu gaivus pyragas puikiai tiks pusryčiams, pietums ar vakarienei ir net gi papuoš šventinį stalą.
Spausdinti receptą
Jums reikės:
- 400 g špinatų
- Keletos šaukštų alyvuogių aliejaus
- 3-4 vnt. skiltelių česnako
- 3 vnt. šalotinių svogūnų
- Pundelio svogūnų laiškų
- Žiupsnelio cukraus
- 450 g feta sūrio
- 3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
- Pundelio šviežių petražolių
- Šiek tiek krapų (pasirinktinai)
- 100 g lydyto ghee sviesto
- 450 g filo tešlos
- Šiek tiek juodųjų pipirų
Gaminimo eiga
- Į didelį puodą įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir įjunkite kaitrą. Aliejui įkaitus suberkite pusę kruopščiai nuplautų špinatų ir intensyviai maišykite. Jiems apvytus, sudėkite likusius špinatus ir taip pat maišykite, kol špinatai „suvys“. Taip paruoštus špinatus suberkite į kiaurasamtį ir palikite nuvarvėti.
- Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite susmulkintus česnakus bei šalotinius svogūnus. Kepkite apie penkias minutes, kol svogūnai taps skaidrūs. Šioje vietoje labai svarbu stebėti česnakus, jie turi lengvai apkepti ir nepradėti skrusti. Į keptuvę suberkite nuvarvėjusius špinatus ir labai lengvai pakepkite apie penkias minutes, kad nugaruotų perteklinė drėgmė.
- Petražoles, svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, suberkite į dubenį, taip pat sudėkite apkeptus špinatus ir išmaišykite.
- Į aukštesnį trintuvo indą sudėkite pusę fetos sūrio, įmuškite kiaušinius ir sutrinkite iki vientisos masės. Kitą pusę fetos sūrio sutrupinkite į dubenį su špinatais ir apkeptais žalumynais. Kiaušinių ir fetos masę taip pat supilkite į dubenį su jau paruoštais ingredientais ir gerai išmaišykite.
- Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite drėgnu rankšluostuku, kad nesudžiūtų. Taip ją laikykite viso gaminimo metu. Du tešlos lakštus tieskite skersai ant darbinio stalviršio ir patepkite lydytu ghee sviestu. Tada tieskite dar du lakštus, tik šį kartą išilgai ir vėl patepkite sviestu. Kitus du lakštus klokite įstrižai ir vėl patepkite sviestu. Taip tęskite dėliodami po du lakštus sudarydami tarsi žvaigždę ir visus lakštus patepdami sviestu, kol turėsite penkis sluoksnius.
- Apvalią kepimo formą patepkite sviestu, įklokite suglamžytą kepimo popierių ir atsargiai įklokite paruoštus filo tešlos lakštus. Lakštai turi prisiglausti prie kepimo popieriaus, todėl drąsiai ją paspauskite. Supilkite paruoštą špinatų įdarą ir uždenkite likusiais filo tešlos lakštais juos patepdami sviestu. Tešlos kraštų nenupjaukite, o suverskite į kepimo formos vidų sudarydami netvarkingą, raukšlėtą pyrago viršų ir jį patepkite sviestu. Taip paruoštą pyragą dėkite į iki 190°C laipsnių įkaitintą orkaitę, su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 45 minutes. Jei pyragui iškepus norėsis traškesnio ir labiau apskrudusio viršaus, įjunkite grilio funkciją ir pakepkite dar apie penkias minutes, kol gražiai apskrus.
- Pyragui iškepus lukterkite 15-20 minučių, kol šiek tiek pravės ir tada skanaukite.
Vaizdo įrašas
{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"true","design":"design-1"}