Puikus desertas ar užkandis, kai norisi šiek tiek saldžiai, bet ir šiek tiek maistingai – avižiniai sausainiai. Klasikinį skonį papildo džiovintos spanguolės ir karijų riešutai, kuriuos galite keisti pagal skonį ar nuotaiką. Gaminant pagal šį receptą sausainius iškepsite minkštus ir nebyrančius, o jais mėgautis galėsite ne vieną dieną.
Spausdinti receptą
Jums reikės:
- 85 g sviesto
- 0,5 arb. šaukštelio cinamono
- 100 g muskavado cukraus
- 100 g balto cukraus
- 85 ml neutralaus skonio aliejaus
- 1 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinio
- 1 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinio trynio
- 145 g kvietinių miltų
- 0,5 arb. šaukštelio valgomosios sodos
- 250 g viso grūdo avižinių dribsnių
- 100 g džiovintų spanguolių
- 50 g karijų riešutų
Gaminimo eiga
- Karamelizuokite sviestą. Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir ant šiek tiek didesnės nei vidutinė kaitra jį kaitinkite, kol pradės karamelizuotis. Atsiradus mažiems, gintarinės spalvos „trupinėliams“ nuimkite prikaistuvį nuo kaitros.
- Sviestą supilkite į didelį dubenį ir dar į karštą įdėkite cinamoną. Suberkite muskavado ir baltąjį cukrų ir su mentele viską gerai išmaišykite. Supilkite aliejų, įmuškite kiaušinį ir vieno kiaušinio trynį, gerai viską išmaišykite iki vientisos, kreminės konsistencijos. Į masę per sietelį išsijokite miltus kartu su valgomąja soda ir vėl gerai išmaišykite.
- Džiovintas spanguoles užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite keletą minučių ir gerai nusunkite. Suberkite jas, pasmulkintus karijų riešutus ir avižinius dribsnius į paruoštą sausainių masę ir gerai išmaišykite. Gautą masę palikite „pailsėti“ 10-15 minučių, kad visi ingredientai gerai susijungtų.
- Tešlai pailsėjus, formuokite vienodo dydžio rutuliukus (1 sausainiui reikia maždaug 45 g tešlos). Juos dėkite į kepimo skardą ir šiek tiek paspauskite, kad gautųsi storas blynas. Rutuliukus dėkite atokiau vieną nuo kito, nes kepant jie išsileis ir išsiplės. Į standartinę skardą telpa maždaug 8 sausainiai.
- Taip paruoštus sausainius dėkite kepti į iki 190 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite apie 8-10 minučių.
- Prieš skanaujant leiskite sausainiams šiek tiek pravėsti.
- Patarimas: sausainių tešlą galima pagardinta arbatiniu šaukšteliu Maldon druskos, ji suteiks išskirtinio skonio.
Vaizdo įrašas
{"slide_show":3,"slide_scroll":1,"dots":"true","arrows":"false","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"true","design":"design-1"}