Vieni iš tobuliausių desertų – eklerai su plikytu kremu ir šokoladine glazūra Kad teisingai iškepti, tikrai reikia ir laiko, ir žinių, bet kai pavyksta, tai apima tikras palaimos jausmas. Kad šį puikų desertą būtų lengviau pagaminti, šefas Gediminas paruošė šį receptą, kuriuo vadovaujantis neįveikiamas receptas taps labai įveikiamu ir leis mėgautis rezultatu.
Spausdinti receptą
Plikytai tešlai reikės:
- 120 g pieno
- 120 g vandens
- 3 g druskos
- 15 g cukraus
- 115 g sviesto
- 140 g miltų Manitoba
- 230 g kiaušinių
Kremui reikės:
- 240 g pieno
- 240 g grietinėlės
- Žiupsnelio druskos
- 1 vanilės ankšties
- 100 g cukraus
- 30 g kukurūzų krakmolo
- 2 kiaušinių
- 45 g sviesto
- 200-250 g maskarponės sūrio
Glazūrai reikės:
- 225 g grietinėlės
- 50 g gliukozės sirupo
- 225 g juodojo šokolado
Gaminimo eiga
- Tešlos gaminimo eiga. Prieš pradėdami gaminti plikytą tešlą, iš anksto pasiruoškite visus ingredientus, juos pasverkite.
- Į prikaistuvį supilkite pieną, vandenį, suberkite druską bei cukrų, sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą sviestą. Kaitinkite, kol pilnai užvirs, t.y. „burbuliuos“ per visą paviršių.
- Užvirus skysčiams, prikaistuvį nukelkite nuo kaitros, suberkite sijotus miltus ir maišykite, kol tešla taps vientisa, neliks miltų gumuliukų. Tuomet grąžinkite prikaistuvį ant aukštesnės, nei vidutinė, kaitros ir nuolat maišydami kaitinkite (garinkite) tešlą 5 minutes.
- Tešlą sudėkite į mikserį su lopetėlės priedu ir keletą minučių maišykite lėta eiga, kol tešla truputį atvės. Jeigu mikserio neturite, tešlą dėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir kartas nuo karto pamaišykite. Tuomet palaipsniui (po maždaug ketvirtadalį) dėkite lengvai išplaktus kiaušinius ir maišykite lopetėle, kol jie pilnai įsimaišyt į tešlą. Procesą kartokite, kol liks paskutinis ketvirtadalis kiaušinių masės. Patikrinkite tešlos konsistenciją – ji turi būti blizgi, vientisa, keliant lopetėlę iš tešlos turi susidaryti „V“ formos tešlos „liežuvis“, kuris nekrenta nuo lopetėlės. Jei tešla per kieta, supilkite likusius kiaušinius ir išmaišykite. Jeigu ir tuomet tešlos konsistencija per tvirta, dėkite po šaukštą kiaušinių masės, išmaišykite ir tikrinkite.
- Paruoštą plikytą tešlą dėkite į paruoštą špricavimo maišą su 15mm antgaliu (smulki žvaigždutė) ir ant kepimo popieriaus formuokite maždaug 11-12cm eklerus, apipurkškite trupučiu vandens, kad kepimo metu tešla mažiau suplyštų. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kaitinimas iš viršaus ir apačios, 45 minutes. Visą kepimo laiką JOKIU BŪDU neatidarinėkite orkaitės durelių.
- Iškeptus eklerus pilnai atvėsinkite ir tik tuomet pildykite kremu bei glazūruokite.
- Plikyto kremo gaminimo eiga. Į prikaistuvį supilkite pieną ir grietinėlę, įberkite žiupsnelį druskos. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai pusiau, atsargiai išimkite vanilės sėklytes ir sudėkite į prikaistuvį su skysčiais. Vanilės ankštį taip pat įdėkite į prikaistuvį, kad „ištraukti“ kuo daugiau skonio. Kaitinkite, kol užvirs. Atskirame dubenėlyje sumaišykite cukrų bei krakmolą. Tuomet sudėkite kiaušinius ir labai gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Užvirus skysčiams juos palaipsniui supilkite ant cukraus, krakmolo ir kiaušinių mišinio nuolat maišant. Gautą masę pilkite atgal į prikaistuvį ir nuolat maišant kaitinkite, kol kremas sutirštės. Pradėjus „burbuliuoti“, kaitinkite nuolat maišant dar apie minutę. Tuomet nuimkite nuo kaitros, sudėkite sviestą ir gerai išmaišykite. Gautą kremą supilkite į švarų indą, uždenkite maistine plėvele, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve bent 3 valandas. Prieš naudojimą permaišykite su maskarpone, kol kremas taps vientisas.
- Glazūros gaminimo eiga. Į prikaistuvį supilkite grietinėlę bei gliukozės sirupą ir kaitinkite iki virimo. Tuomet užpilkite ant juodojo šokolado, palaukite apie 1-2 minutes, kad šokoladas pradėtų tirpti, ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Glazūrą geriausia naudoti maždaug 30°С.