Aguoninis pyragas su kondensuoto pieno sirupu ir apelsinų natomis - tikras šventinis gardumynas. Šlapias, sunkus, saldus ir aromatingas, toks koks ir turi būti geras aguoninis desertas. Pyrage nenaudojami įprasti kvietiniai miltai, tad šiuo skanumynu galės mėgautis ir glitimo netoleruojantys. O geriausia dalis - pyragas labai lengvai pagaminamas, tad puikiai tiks, kai nesinori ilgai suktis virtuvėje, bet norisi nustebinti svečius ar namiškius.
Aguonas iš vakaro užmerkite dideliame kiekyje karšto vandens, kad išbrinktų. Išbrinkusias aguonas gerai nusausinkite ir sumalkite ar susmulkinkite trintuvo pagalba.
Kambario temperatūros kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir sudėkite į plaktuvo dubenį. Suberkite cukrų ir plakite iki puraus, tiršto kremo konsistencijos. Į gautą kremą suberkite aguonas, migdolų miltus ir įtarkuokite apelsinų žievelę. Viską gerai išmaišykite. Gautą masę išimkite į atskirą dubenį.
Į švarų plakiklio dubenį supilkite kiaušinių baltymus, įberkite žiupsnelį druskos ir įberkite šaukštą rudojo cukraus. Išplakite iki standžių putų ir jas per kelis kartus atsargiai įmaišykite į anksčiau paruoštą pyrago masę.
Pyrago kepimo formą ištepkite su šiek tiek aliejaus ir įklokite kepimo popierių. Supilkite paruoštą pyrago masę į kepimo formą ir dėkite kepti į iki 175 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija. Kepkite 45-50 minučių.
Paruoškite sirupą. Į prikaistuvį supilkite kondensuotą pieną, įtarkuokite apelsino žievelę išmaišykite ir užkaitinkite.
Dar karštame iškepusiame pyrage medinio pagaliuko pagalba padarykite daug mažų skylučių ir jas apliekite paruoštu sirupu. Sirupui susigėrus ir pyragui atvėsus, jį galima pjauti ir ragauti.