Saldumynų mėgėjams šį kartą siūlome išbandyti netradicinį patiekalą – kokosinį ryžių desertą. Nors saldūs ryžiai Lietuvoje nėra itin populiarūs, tačiau šį skanumyną tikrai verta pabandyti pasigaminti. Ryžių purumo, užpilo saldumo ir vaisių rūgštelės skonių kombinacija tikrai nustebins, o užtruksite visai neilgai. Gal tai puiki šio savaitgalio deserto idėja?
1vnt. pasifloro ar kito mėgstamo rūgštesnio vaisiaus
Gaminimo eiga
Į prikaistuvį supilkite kokosų pieną, vandenį, ryžius ir virkite ant šiek tiek didesnės nei vidutinės kaitros tol, kol ryžiai taps al dente (minkšti iš išorės ir šiek tiek kietesni viduje). Nepamirškite maišyti. Susigėrus skysčiams būtinai paragaukite ar ryžiai išvirė tinkamai. Tada įberkite žiupsnelį druskos, cukrų ir ant mažos kaitros lėtai maišykite tol, kol ištirps cukrus. Paruoštą ryžių košę dėkite į karščiui atsparius indelius juos užpildydami maždaug iki pusės.
Pagaminkite užpilą. Į kitą prikaistuvį supilkite sutirštintą (kondensuotą saldintą) pieną, kokosų pieną, sudėkite kiaušinių trynius ir maišant kaitinkite ant šiek tiek aukštesnės nei vidutinės kaitros tol, kol pradės tirštėti (maždaug iki 82 °C laipsnių).
Gautą kremą supilkite ant anksčiau paruoštų ryžių. Taip paruoštą desertą kepkite iki 160 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija maždaug 10 – 15 minučių. Viršutinis kremo sluoksnis turi šiek tiek apskrusti.
Iškeptą kokosinį ryžių desertą galite skanauti tiek šiltą, tiek šaltą. Patiekite jį ant viršaus uždėdami pasifloro ar kito mėgstamo rūgštesnio vaisiaus. Vaisius galima keisti gaivesnėmis vaisių tyrėmis, kurios nuostabiai derės su ryžių ir užpilo saldumu.