Tikrai įspūdingai atrodantis ir savaime šventę sukuriantis morenginis lazdyno riešutų pyragas. Jame susipina morengo traškumas ir tąsumas su riešutų kremo švelnumu ir skonio turtingumu. Tai elegantiškas desertas, kurį pagaminti ne taip sunku, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Ar pasiruošę nustebinti save ir kitus?
4vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių baltymų (apie 120 g)
60gcukraus
Žiupsnelio druskos
125gkepintų lazdyno riešutų be luobelių
20gkukurūzų krakmolo
110gcukraus pudros
Kremui reikės:
150gsviesto
150glazdyno riešutų pastos
Plikytam kremui reikės:
220gpieno
4vnt.laisvai laikomų vištų kiaušinių trynių
25gcukraus
25gkukurūzų krakmolo
Taip pat reikės:
Šiek tiek pasmulkintų, kepintų lazdyno riešutų
Gaminimo eiga
Paruoškite morenginius biskvitus. Kambario temperatūros kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir sudėkite į plakiklio dubenį. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki putų konsistencijos ir suberkite 30 g cukraus. Plakite kol ištirps, suberkite likusį cukrų ir vėl plakite iki standžių putų konsistencijos.
Į smulkintuvo indą suberkite kepintus lazdyno riešutus, sudėkite krakmolą, cukraus pudrą ir viską sutrinkite iki miltų konsistencijos. Malimo procesas tūrėtų būti kuo trumpesnis, kad riešutai nespėtų išskirti riebalo.
Riešutų miltus supilkite į kiaušinių baltymų masę ir atsargiai išmaišykite. Gautą masę sudėkite į konditerinį maišą su plačiu antgaliu ir jo pagalba ant kepimo skardos suformuokite maždaug 18 cm skersmens apskritimus*. Taip paruoštus morengus kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija 15 minučių. Iškepusius morengus gerai atvėsinkite.
Paruoškite plikytą kremą. Sumaišykite cukrų su krakmolu ir kiaušinių tryniais. Gautą masę sumaišykite su pašildytu pienu. Kaitinkite kremą ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol sutirštės (iki 85 °C), tuomet sudėkite į švarų indą, uždenkite maistine plėvele ir visiškai atvėsinkite.
Paruoškite kremą pyrago pertepimui. Į plaktuvo dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, riešutų pastą ir išplakite iki purios masės. Permaišykite 300 g plikyto kremo, jį sudėkite į riešutų pastos ir sviesto masę ir gerai išmaišykite.
Gautą kremą sudėkite į konditerinį maišą ir ant plokščiosios morengų pusės suformuokite riešutinio kremo ornamentus. Pabarstykite skaldytais riešutais ir uždenkite kitu morengu.
*Detaliau kaip suformuoti apskritimus galite pamatyti GARDU GARDU youtube paskyroje.