Jaučio žandai su artišokais

Ingredientai
Žandams reikės:
1 kg jautienos žandų
1 l raudono sauso vyno
2 morkų
2 svogūnų
2 saliero kotelių
2-3 šviežio rozmarino šakelių
Druskos
Pipirų
Artišokam reikės:
4-6 artišokų
150 ml raudono arba balto vyno
1 daržovių sultinio kubelio
2 skiltelių česnako
Pundelio petražolių
Druskos
Pipirų
- 1Svogūnus, morkas ir salierus supjaustyti kubeliais ir apkepti keptuvėje. Suberti į troškinimo puodą.
- 2Žandus gerai apskrudinti keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Dėti į troškinimo puodą. Užpilti vyno, užberti druskos ir pipirų, įdėti 2-3 šakeles rozmarino ir uždengti puodą. Pradžiai reikia užvirti vyną ir tuomet pamažinti kaitrą ir palikti troškintis ant mažos kaitros apie 4 val.
- 3Žandams išsitroškinus juos išimti iš puodo, o likusį skystį su daržovėmis sumalti, kad gautųsi padažas.
- 4Artišokus pirmiausia reikia nulupti – nuskabyti apatinius augalo žiedlapius, kurie yra kieti ir nevalgomi. Turi likti žiedas su minkštais, valgomais žiedlapiais. Žiedo viršūnę reikia nupjautį, maždaug ¼ dalį. Apipjaustyti žiedo apačią, taip pat kotą, kad liktų tik jo šerdis. Ji puikiai matosi, yra baltos spalvos. Artišokas greitai oksiduojasi, todėl ant jo reikia išspausti citrinos sulčių, kad augalas nepajuoduotų. Tuomet žiedą perpjauti išilgai pusiau ir išvalyti nevalgomą jo vidų, kuriame yra nuodingų plaušelių. Nuvalius artišoką valgomos dalies lieka nedaug, tačiau jo skonis atperka visas pastangas. Artišoką supjaustyti skiltelėmis.
- 5Prieš kepant artišokus pirmiausia reikia pasiruošti sultinį, Į 1 l verdančio vandens įdėti kubelį daržovių sultinio ir virti, kol ištirps. Į keptuvę su alyguogių aliejumi įdėti 2 česnako skilteles. Jiems šiek apkepus sudėti artišokus. Užpilti 150 ml vyno ir sultinio tiek, kad apsemtų artišokus. Suberti smulkintas petražoles. Pagardinti druska ir pipirais. Troškinti apie 15 min. ant vidutinės kaitros.
- 6Į lėkštę pilti padažą, ant jų dėti žandus ir ant viršaus – atrišokus.